Pizza na marchewkowym spodzie (bez drożdży, bez glutenu)

20:42






Czy pizza zawsze musi kojarzyć się z tłustym, niezdrowym i zupełnie niedietetycznym fast-foodem?
 Z pewnością nie!
Dzisiaj mam dla Was przeeeepyszną i ultralekką alternatywę!
Taką pizzę możecie jeść codziennie nie rezygnując ze zdrowej diety.






Jakiś czas temu próbowałam zrobić pizzę na cieście z... ryżu (KLIK). Ta wersja jest jednak zupełnie inna, być może nawet lepsza. ;) Nie wymaga użycia drożdży. Jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii.  Ciasto jest cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;)






Składniki:


na ciasto


  • kilka obranych marchewek o łącznej wadze ok. 200 g
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • ok. 150 g mąki ryżowej
  • sól i pieprz

Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką ryżową i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli.


dodatki


  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach
  • łyżka jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • odrobina masła i oleju 
  • ser feta
  • koncentrat pomidorowy
  • passata pomidorowa z czosnkiem (niewiele)
  • kilka pomidorów
  • sól, pieprz, bazylia

Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmażyć starty ząbek czosnku. Dodać mrożony szpinak, zalać niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Przemieszać, odstawić i dodać jogurt grecki.






Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C.  Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście szpinaku, ułożyć plasterki pomidorów, posypać serem feta, doprawić bazylią. Piec przez kolejne 10 minut do zarumienienia.







   Smacznego! ❤


✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia