FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi
13:28
W powietrzu czuć wreszcie pierwsze powiewy wiosny. Dni się wydłużają, świat się ociepla, a przyroda powoli budzi się z zimowego marazmu. Taki nastrój panuje także w mojej kuchni, gdzie coraz chętniej otwieram się na nowe, świeże smaki. Wczoraj, na przykład, wyczarowałam pyszną tartę z kiwi.
Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło?
Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie.
Do dzieła! ;)
Składniki:
na owsiany spód:
- 250 g płatków owsianych
- 2 banany
- 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
na jogurtowe nadzienie:
- duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g
- 200 g serka wiejskiego
- 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa
- 2 czubate łyżki płynnego miodu
- ok. 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny
+ 3 owoce kiwi
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić - najlepiej włożyć ją do mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 10-20 sekund. Przestudzić.
Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną.
Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić.
Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić tam ok. 3-5 godzin. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi i wiórkami kokosowymi.
2 komentarze
Świetny pomysł na fit spód do tarty. Wykorzystam!
OdpowiedzUsuńjakaż jest mniej więcej kaloryczność tego cuda? :)
OdpowiedzUsuń