FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi

13:28


W powietrzu czuć wreszcie pierwsze powiewy wiosny. Dni się wydłużają, świat się ociepla, a przyroda powoli budzi się z zimowego marazmu. Taki nastrój panuje także w mojej kuchni, gdzie coraz chętniej otwieram się na nowe, świeże smaki. Wczoraj, na przykład, wyczarowałam pyszną tartę z kiwi.





Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło?
 Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze miałam z tym kłopot. Mimo wszystko masa jest dość zbita, tylko przy rozkrajaniu należy zachować szczególną ostrożność. Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem, gdyż kiwi nie współpracuje z żelatyną.
Do dzieła! ;)





Składniki:

na owsiany spód:

  • 250 g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 


na jogurtowe nadzienie:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu
  • ok. 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny

+ 3 owoce kiwi 


Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić - najlepiej włożyć ją do mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 10-20 sekund. Przestudzić. 
Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną. 






Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić. 
Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić tam ok. 3-5 godzin. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi i wiórkami kokosowymi. 
Smacznego!








You Might Also Like

2 komentarze

  1. Świetny pomysł na fit spód do tarty. Wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakaż jest mniej więcej kaloryczność tego cuda? :)

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia