Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz

18:01







Moje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe  - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy.




Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły. Co zrobiłam? Przed wyjściem do szkoły namoczyłam kaszę w wodzie. Po powrocie odcedziłam i zblendowałam na gładką masę. Teoretycznie powinno się ją namaczać przez 24 h, ale po 6-7 h także się udało. ;)
Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu.
Każdy znajdzie coś dla siebie. ;)

Składniki: 


na ciasto 100 % gryczane:


  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!)
  • woda
  • odrobina soli

Kaszę namoczyć na noc lub kilka godzin w wodzie. Po upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut.
Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników.






na warzywny farsz:

  • 100 g mrożonego szpinaku
  • kilka większych pieczarek
  • 1/2 papryki 
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 50 g sera feta
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra

opcjonalnie:

  • pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C)
  • ser żółty 
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki







Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji dodałam pierś z kurczaka i trochę żółtego sera. :)
Enjoy!







You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia