Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką
10:48
Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...
niebo w gębie! *o*
Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie!
Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :)
Musicie koniecznie wypróbować przepis!
Składniki:
Ciasto kruche
- 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną)
- 200 g masła
- 100 cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.
Prażone jabłka
- ponad 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka wody
- 4 łyżki miodu (zamiennie z cukrem)
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować w dużym garnku dodając cynamon i miód. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Odstawić.
Budyń
- 4 szklanki mleka 2%
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia
Orzechowa kruszonka
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła orzechowego
- 100 g cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
W misce rozetrzeć masło z mąką, cukrem i drobno posiekanymi orzechami do czasu powstania kruszonki.
Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 10 minut.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć równomiernie jabłka, następnie przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Piec przez kolejne 35-40 minut. Studzić przez ok. 1-2 h.
Ciasto kruche
Prażone jabłka
Budyń
0 komentarze