Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem
19:16
Lubicie orientalną kuchnię? :) Ja bardzo!
Na dworze robi się coraz zimniej i zimniej, więc po powrocie do domu chętnie przyrządzam coś rozgrzewającego i pożywnego. Jednym z takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;)
I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania!
Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron.
Składniki (na 2-3 porcje) :
- pierś z kurczaka
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- cebula
- ząbek czosnku
- olej (niewielka ilość)
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sos sojowy
- łyżka śmietany 18 %
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- szklanka wody + 1/2 szklanki mleka
+ ryż lub kasza jaglana do podania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem i pokroić w paseczki lub na kawałki. Zamarynować w sosie sojowym dodając odrobinę soli.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać kawałki kurczaka i obsmażać kolejne 2-3 minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki.
Curry podawać z ryżem, makaronem, a nawet kaszą... ;)
0 komentarze