Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią
18:56
Dzisiaj przychodzę z propozycją na nieco bardziej czasochłonne danie. Oczywiście pracę można sobie ułatwić rozkładając ją na dwa dni - jednego usmażyć naleśniki, drugiego dokończyć całość. W tradycyjnych przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam!
Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta.
Zapraszam!
Składniki:
naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka klasy M
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
farsz szpinakowy
- 450 g mrożonego szpinaku
- 125 g sera mozzarella, startego na tarce
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- sól i pieprz
+ duża cukinia
+ 3 plastry żółtego sera
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 4 płaskie łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól i pieprz
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 1/3 sosu beszamelowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, 1/2 kulki startej mozzarelli ; naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, reszta mozzarelli ; naleśnik, reszta sosu beszamelowego, plasterki cukinii, 3 plastry żółtego sera. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut bez przykrycia. Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii.
0 komentarze