Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta
19:25
Nowy rok szkolny trzeba uczcić czymś smacznym, a jednocześnie zdrowym i pożywnym. Dzisiaj przedstawiam pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem, czosnkiem oraz fetą. Mięso przygotowałam najzdrowszym sposobem - gotując je na parze. Roladki są soczyste, wręcz rozpływają się w ustach!
Świetny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka.
Jako zdrowe dodatki proponuję ugotowany na sypko ryż parboiled i sałatkę z pomidorami. :)
Składniki (na 2 porcje) :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- lyżka masła
- pomidor
- ser feta
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Mięso z kurczaka oczyścić z błonek i rozbić na cienkie plastry. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Pomidor pokroić w cieniutkie plasterki.
Na maśle podsmażyć czosnek, wrzucić świeży szpinak i podsmażać do czasu, aż jego liście zwiędną. Przyprawić.
Na całej powierzchni filetu wyłożyć szpinak, plaster-dwa pomidora i pokruszony ser feta (ilość zależna od upodobań). Zawinąć w roladkę i zabezpieczyć wykałaczką.
Gotować na parze przez ok. 10-15 minut.
Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawić, a następnie pokroić w plasterki.
Smacznego! :)
0 komentarze