Jaglane ciasto z waniliowym twarożkiem i czereśniami
10:33
Maślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii...
Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :)
Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną, co by nieco uzdrowić ten smakołyk. Zredukowałam również ilość masła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :)
Obawiałam się zakalca, ale niepotrzebnie. Placuszek wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom.
Serdecznie polecam!~
Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) :
Ciasto :
- 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
Waniliowy twarożek :
- 200 g twarogu półtłustego w kostce
- ok. 12 ptasich mleczek waniliowych
- jajko
- łyżka skrobi/budyniu waniliowego
- łyżka cukru
- łyżka mleka/jogurtu
Kruszonka :
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 50 g mieszanki muesli z bakaliami
+ ok. 400 g umytych i wydrylowanych czereśni
+łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie :
Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować. Dobrze dodać trochę masła/oleju, ale nie jest to konieczne.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka (nie jest to konieczne, ale mi zależało na samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec wmieszać w to ptasie mleczko.
W misce rozetrzeć masło (pokrojone na kawałki) z mąką, cukrem i muesli, do czasu powstania kruszonki.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną/bułką tartą tortownicy. Na to nałożyć twarożek, zostawiając ok. 2 cm margines. Oprószyć kakao, a następnie ułożyć owoce. Na koniec posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
0 komentarze