Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta
18:47
Naaaleśniki, naaaleśniki, naleśniki... mniam! Kto ich nie lubi? ;) Na słodko czy na słono, zawsze będą
doskonałą opcją na śniadanie/obiad/kolację czy po prostu... przekąskę.
Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :)
Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) :
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g zwykłej mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
Do miski przesiać mąki, wlać mleko, wodę, olej i sól. Na koniec wbić jajka i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Składniki na farsz szpinakowy:
(mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników)
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na patelnię szpinak i podsmażać kilka minut na dużym ogniu do czasu, aż jego liście zaczną więdnąć. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać pokruszony ser feta, masło i przyprawy.
Mój farsz wyszedł dość płynny przez roztopiony ser, dlatego dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
Do podania :
- jogurt naturalny
- pomidorki koktajlowe
- świeży szpinak
Gotowe naleśniki wypełnić farszem (na 1 naleśnik - ok. 2 łyżki farszu) i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
0 komentarze