Krewetki w słodkim sosie z chilli i czosnkiem
12:25
Lubicie krewetki? :) Ja tak! Charakteryzują się bardzo smacznym i delikatnym mięsem, a na dodatek mają wysoką wartość odżywczą. To bogate źródło białka i witamin z grupy B. Ponadto znane są ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. ;)
Na zdjęciu moja wczorajsza kolacja - białe krewetki. Duszone w słodkim sosie z chilli i czosnkiem. W towarzystwie chrrrupiących grzanek. Lekko ostre danie, z wyczuwalnym chilli, wyważone dodatkiem słodkiego sosu.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 g białych krewetek vannemi (ja użyłam mrożonych)
- mała marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- po łyżce oliwy, masła, koncentratu, pasty z suszonych pomidorów i czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z tao tao)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku
- cytryna do skropienia
Przygotowanie :
Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić.
Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić z papryką w cieniutkie paski. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać na patelni z oliwą i podsmażać kilka minut na dużym ogniu, posolić. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Rozpuścić masło, wrzucić krewetki i kilka minut podsmażać. Dodać warzywa, koncentrat, sos i pastę, zagotować. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-10 minut, dobrze (!) doprawić, skropić sokiem z cytryny. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Krewetki świetnie smakują z dodatkiem grzanek. :)
0 komentarze