Cynamonowy sernik na zimno z prażonymi jabłkami
15:23
Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia!
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) :
spód
- 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie opakowanie owsianych z Sante)
- 1/3 kostki masła
masa serowa
- 3 x 140 g serek homogenizowany o smaku jabłko-cynamon (u mnie Tutti 0% z Biedronki)
- 250 g serka wiejskiego/twarożku grani lub twarogu sernikowego (wiaderkowego)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 białka
- 2 łyżki żelatyny
- pół łyżeczki cynamonu
prażone jabłka
- 3-4 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
-szklanka wody
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Spód - ciasteczka drobno pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Masą wypełnić dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa - białka ubić dobrze z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody (np. w mikrofalówce), ale nie zagotowywać! Odstawić do przestudzenia. Jeśli używamy serka wiejskiego, trzeba go uprzednio zmiksować do konsystencji gładkiego twarożku. Wymieszać delikatnie z serkami homogenizowanymi, ubitymi białkami, żelatyną i cynamonem. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na czas stężenia.
Prażone jabłka - jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Zalać w garnku szklanką wody, zagotować, potem zmniejszyć ogień na średni i gotować ok. 10-15 minut, dodając cynamon i miód. Na koniec zmiksować by uzyskać gładki mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do musu. Gdy zacznie lekko tężeć, przelać na przygotowaną wcześniej serową masę. Odstawić do lodówki na 2-3 h.
0 komentarze