Krem pierniczkowy w 5 minut!
18:17Ekspresowy w przygotowaniu krem o smaku świątecznych pierniczków to idealny dodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe.
Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na cały słoiczek szczęścia:
- 200 g płatków jaglanych
- 3-4 łyżeczki masła orzechowego
- 3-4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2-3 łyżeczki kawy orzechowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g ciasteczek (wegańskich ofc)
- kilka łyżeczek cukru lub innego słodzidła
KROK I: Przygotowujemy kawowy napar. Kawę orzechową zalewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie wrzącej wody.
KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy masło orzechowe, przyprawę piernikową, cynamon, pokruszone ciasteczka, kawę i cukier.
KROK III: Całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Wesołych i smacznych świąt! 🎄
✩✩✩
✩✩✩
1 komentarze
Pycha ;-)
OdpowiedzUsuń