Pasta kanapkowa z tofu i pieczarek

19:39







Niedawno zorientowałam się, że na blogu nie ma żadnego przepisu na jakąkolwiek pastę. Jak to się stało, to ja nie wiem, ale pewnie znowu się wytłumaczę brakiem weny. Bo właściwie... rzadko robię pasty i rzadko je jadam. Nie widziałam też sensu by je przygotowywać, nie dostałam żadnego bodźca ani z zewnątrz ani z wewnątrz do wykonania czegoś tak... dobrego. W swojej prostocie. 
Ale ostatnio podczas zakupów coś mnie natchnęło do stworzenia głównej bohaterki dzisiejszego wpisu, a to za sprawą tofu. Jakoś tak napatoczyło się podczas mojej niezwykłej wyprawy między działem z nabiałem, a działem z przekąskami. Pomyślałam o pieczarkach, które leżały nietknięte w lodówce i że w sumie  fajnie by było je ze sobą połączyć. 




Finalnie pasta wyszła naprawdę smaczna. Zdaję sobie sprawę z tego, że tofu można albo kochać albo nienawidzić, ale w tym wydaniu totalnie zmienia swoją postać i czaruje nawet najbardziej zagorzałych przeciwników. Pasta jest kremowa - idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, a ponadto jeszcze lepiej smakuje z kawałkiem ogórka kiszonego i pomidora.


Składniki:


  • kostka tofu naturalnego (200g)
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny




Przygotowanie:



Na oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę, solimy do smaku. 
Blendujemy wraz z tofu i przyprawami na gładką pastę. Podajemy z chlebem, ale można też wykorzystać jako sos do makaronu. 






   

   Smacznego! 😇



✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Super pomysł! Bardzo lubię pasty. Zazwyczaj robię je z jaj lub z awokado. Twój przepis to świetny pomysł na przemycenie soi do diety :)

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia