Owies w budyniu czyli jak smakuje jesień
11:30Budyń owsiany z cynamonem i masłem orzechowym
(+ rodzynki, śliwka i płatki zbożowe)
Uwielbiam budynie i wszelkie inne mleczne desery na ciepło. Prawdę mówiąc zyskują moją największą sympatię w rankingu wszelkich słodyczy świata. Płatki owsiane mają tak uniwersalne zastosowanie, że mogę z nich stworzyć praktycznie wszystko, zaczynając od zwykłej owsianki na tartach, babeczkach i sycących kremach kończąc. I jednym z tych kremów jest mój dzisiejszy budyń, który łączy w sobie najlepsze smaki październikowej jesieni - owies, cynamon, masło orzechowe i śliwki. Polecam serdecznie takie połączęnia, skutecznie przepędzają uczucie zmęczenia, wspólnie dając siłę na kolejny dzień.
A jak dla Was smakuje jesień?
A jak dla Was smakuje jesień?
Składniki:
na 1 porcję śniadaniową lub 2 porcje deserowe
- 5 łyżek mąki owsianej *
- 1 łyżka mąki jaglanej *
- łyżka rodzynek
- słodzidło (do smaku)
- szklanka mleka + 1/2 szklanki wody
- czubata łyżeczka masła orzechowego
- cynamon
* można wcześniej zmielić płatki w młynku na "drobny pył" ( ja tak zrobiłam)
Przygotowanie:
W garnuszku zagotowujemy mleko z wodą. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy mąkę, nie przestając mieszać.
Na tym etapie dodajemy również pozostałe dodatki: rodzynki, słodziło, masło orzechowe i cynamon.
Gotujemy kilka minut pod przykryciem, a następnie blendujemy na gładki mus.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🍂
3 komentarze
Świetne na śniadanie, smaki jakie lubię.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDeser stworzony na te jesienne dni! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/