Pudding porzeczkowy z lodówki

22:20





Wszelkie słodkie potrawy z użyciem kaszy manny należą zdecydowanie do moich ulubionych deserów. Gęsta, mleczna i cudownie słodka papka od najmłodszych lat zadowalała dziecięce podniebienie i na długo pozostawiała uczucie sytości w malutkim żołądku. Również dzisiaj, mimo mojego obecnego wieku, chętnie wracam do tych "dawnych" smaków nieznacznie zmieniając pierwotną recepturę. 



Do tej kaszki nie potrzebujecie wiele. Tak jak w każdym przepisie - mleko, woda, kasza, słodzidło (u mnie ostatnio bardzo często używany ksylitol) i... ulubione owoce!
W moim przypadku ostatnie porzeczki (tak, te z ogródka), które nadały deserowi cudowną, różano-pastelową barwę nie wspominając już o walorach smakowych - subtelny, owocowy i świeży posmak. Po ugotowaniu przełożyłam deser do filiżanek od kawy i podałam ze świeżymi porzeczkami. 


👉SKŁADNIKI👈





Przygotowanie:


W garnuszku zagotowujemy po szklance mleka i wody. Pozostałe pół szklanki wody dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając wlewamy pozostałą wodę z proszkiem budyniowym, dowolną ilość słodzidła oraz porzeczki.








Dodajemy również szczyptę soli i łyżeczkę oleju kokosowego. Całość mieszamy, a następnie blendujemy na gładki pudding.
Tak przygotowany deser przekładamy do szklanek, miseczek czy (jak w moim przypadku) do filiżanek. Schładzamy w lodówce przez min. godzinę. Podajemy ze świeżymi porzeczkami.






   Smacznego! 🌸




✩✩✩


✩✩✩




PS   Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie!





  



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Deserki na bazie kaszy manny także zawsze bardzo lubiłam. Chętnie poczęstowałabym się kubeczkiem pełnym takiego pysznego puddingu :)

    OdpowiedzUsuń

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia