FOODBOOK #3 - Co jem w ciągu dnia?
17:48
To już trzeci wpis z cyklu Foodbook!
Zauważyłam, że wpisy i filmiki tego typu cieszą się sporym zainteresowaniem, więc postanowiłam zrobić kolejną część. Są to przykładowe przepisy na główne posiłki w ciągu dnia, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a są na dodatek zdrowe i bardzo smaczne! Nie mam niestety na tyle czasu, by za każdym razem nagrywać zjadane posiłki i przekąski, dlatego zebrałam te, które pojawiają się u mnie ostatnio najczęściej.
Z O B A C Z F I L M I K !
ŚNIADANIE
Jaglanka z bananem, masłem orzechowym i cynamonem
Ostatnio ratuje moje poranki, kiedy czasu niewiele, a trzeba czymś wartościowym dostarczyć energii na resztę dnia. Płatki jaglane jadam zamiennie z płatkami owsianymi, które chyba nigdy mi się nie znudzą - albo w postaci placuszków albo omletów albo porannych miseczek wypełnionych po brzegi samymi dobrociami jak ta! ❤
- 50 g płatków jaglanych
- szklanka pół na pół mleka i wody
- 1 banan
- czubata łyżeczka/łyżka masła orzechowego (u mnie Ostrovit-najpyszniejsze jakie jadłam!)
- cynamon
Płatki jaglane zalewam w miseczce ciepłą wodą i odstawiam do napęcznienia. W garnuszku zagotowuję szklankę mleka i wody w proporcji pół na pół. Gdy zacznie bulgotać dodaję płatki jaglane i chwilkę mieszam. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie obieram i rozgniatam banana, dodając do niego łyżkę ciepłej jaglanki (dzięki temu mleko się nie zetnie). Do garnuszka dodaję "bananową papkę", masło orzechowe i cynamon, mieszam. W miarę jak jaglanka gęstnieje dolewam więcej wody. Jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu, a potem odstawiam.
Podaję z ulubionymi dodatkami, na zdjęciu - plasterki miękkiej, słodkiej gruszki i rodzynki do osłodzenia.
Pycha!
OBIAD
Wegańska potrawka z czerwonej soczewicy z ryżem basmati
Na główny posiłek serwuję sobie potrawkę, którą umieszczałam ostatnio na blogu (po przepis kliknij TUTAJ). Jest idealna na chłodniejsze,majowe dni, bo mocno rozgrzewa i na długo pozostawia uczucie sytości. Myślę, że będę robiła je coraz częściej.
KOLACJA
Jajecznica z lekką sałatką i razowymi grzankami
Jak mówiłam, nie lubię kombinować,a to jedna z szybszych i zdrowszych opcji. Jajka smażę króciutko na niewielkiej ilości masła, po czym ściągam z ognia i podaję w towarzystwie sałatki i razowych grzanek.
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- niewielka ilość masła
- sól
- 1 grahamka
- porcja sałatki (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, kukurydza słodka z puszki, rukola, odrobina jogurtu, olej z pestek winogron, sok z cytryny, sól, pieprz)
Jajka dokładnie roztrzepuję z dodatkiem soli. Patelnię rozgrzewam, dodaję masło, wlewam jajeczną masę i smażę chwilę na średnim ogniu. Grahamkę kroję na pół i opiekam w opiekaczu. Składniki na sałatkę myję kroję i łączę ze sobą w jednej misce. Wszystko podaję razem.
Smacznego! 🌟
2 komentarze
Przepysznie i przede wszystkim zdrowo! U mnie rano zawsze króluje albo owsianka albo właśnie jaglanka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:*
http://xgabisxworlds.blogspot.com/
Śniadanie i obiad bym porwała! Wygląda pyyyysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/