Kokosowy sernik z ananasem na czekoladowym spodzie (wegański!)
22:47
Ale jak to? Wielkanoc bez jajek, śmietany, sera... ? To w ogóle możliwe? Ano całkiem możliwe i uwierzcie że jest naprawdę pysznie!
Co prawda nie jestem na diecie wegańskiej, ale wciąż próbuję tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika (tradycyjny, z rosą, mój ulubiony!), ale takie ciasto może stanowić miłą odmianę dla tych cięższych i bardziej kalorycznych pyszności. Wiem również, że wiele osób potrzebuje wegańskich przepisów, więc nie martwcie się - wkrótce będzie ich jeszcze więcej!
Tymczasem zostawiam Was z przepisem i życzę przy okazji radosnych świąt wielkanocnych, spędzonych w gronie bliskich osób, a także odpoczynku, regeneracji i wielu pyszności na stole. 💖
Składniki:
czekoladowy spód
- 150 g płatków owsianych
- 2 wafle ryżowe po 10 g każdy
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 banany
- 2/3 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła
- ok. 60 g oleju kokosowego
- mąka
Banany zblendować z odrobiną wody na gładki mus. Olej kokosowy roztopić. Płatki owsiane zmielić w malakserze z siemieniem lnianym, kakao i rozkruszonymi wcześniej waflami ryżowymi na drobny ,,pył".
Wymieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki wsypując stopniowo cukier puder i kilka łyżek mąki (dosypywałam na oko) . Masa może się bardzo lepić. Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki.
Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni C. Po wyznaczonym czasie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez ok. 15-20 minut w temp. 20 stopni C. W tym czasie przygotować ,,serowe" nadzienie.
Wymieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki wsypując stopniowo cukier puder i kilka łyżek mąki (dosypywałam na oko) . Masa może się bardzo lepić. Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki.
Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni C. Po wyznaczonym czasie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez ok. 15-20 minut w temp. 20 stopni C. W tym czasie przygotować ,,serowe" nadzienie.
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleczka kokosowego light
- ok. 100 g cukru pudru lub innego słodzidła
- łyżka roztopionego oleju kokosowego
- opakowanie budyniu waniliowego
- wiórki kokosowe
+ ananas z puszki
Kaszę jaglaną najlepiej ugotować dzień przed pieczeniem naszego sernika. Jeszcze ciepłą zblendować dokładnie na gładką masę, a następnie przy pomocy miksera zmiksować z mleczkiem kokosowym dodając stopniowo cukier puder, olej i odrobinę wiórków kokosowych.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód, wyrównać, a następnie na wierzchu ułożyć odcedzony i pokrojony ananas z puszki. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni C i piec nasz serniczek przez ok. 30 minut do zarumienienia. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Uwaga! ciepły może się rozpadać.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód, wyrównać, a następnie na wierzchu ułożyć odcedzony i pokrojony ananas z puszki. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni C i piec nasz serniczek przez ok. 30 minut do zarumienienia. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Uwaga! ciepły może się rozpadać.


4 komentarze
Wygląda mega smacznie! Kocham kokos i ananasa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
http://angelikabien.blogspot.com/
Apetycznie wygląda a na dodatek kokos i ananas to moje dwa ulubione smaki!
OdpowiedzUsuńtutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok :) Boski!
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/