FIT deser Bounty
16:20Przed Wami jeden z najbardziej lubianych batoników w postaci kokosowego deseru - absolutny HIT!
Lekki, odżywczy, bogaty w wapń i magnez, stanowi idealny pomysł na słodki podwieczorek. Śmiało możecie zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Deser wybitnie prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony.
SKŁADNIKI/ 4 porcje:
jedna porcja deseru dostarcza średnio:
309 kalorii/ 10,2 g białka/ 12 g tłuszczu/ 40,3 g węgli / 3,2 g błonnika
- płatki jaglane - 80 g (8 łyżek)
- budyń o smaku śmietankowym - 40 g (opakowanie)
- mleko 1,5 % bez laktozy - 1 i 2/3 szklanki
- wiórki kokosowe - 2-3 łyżki
- olej kokosowy - łyżeczka
- odżywka białkowa - 30 g (miarka)
- czekolada gorzka 70 % - 3/5 tabliczki (60 g)
- słodzik 0 kcal - kilka lub kilkanaście tabletek (wg uznania)
* u mnie o smaku białej czekolady, ale może być też o smaku waniliowym, kokosowym lub neutralnym
Płatki jaglane zalej w garnku ciepłą wodą, dodaj słodzik (wg uznania), przemieszaj i odstaw do napęcznienia. Wlej szklankę mleka i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe i olej kokosowy. Gotuj kilka minut na małym ogniu do zgęstnienia, następnie dodaj odżywkę białkową i zblenduj całość na gładką masę. W pozostałym, zimnym mleku wymieszaj dokładnie proszek budyniowy. Do gotującej się, kokosowej masy, wlewaj stopniowo mleko z proszkiem budyniowym. Nie przestawaj mieszać.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestygnięcia. Podziel masę na 4 porcje i umieść w pucharkach. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie polej nią wierzch przygotowanych deserków. Posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki na min. 30 minut przed podaniem.
Smacznego! 🥥


0 komentarze