FIT deser Bounty

16:20



Przed Wami jeden z najbardziej lubianych batoników w postaci kokosowego deseru - absolutny HIT!
Lekki, odżywczy, bogaty w wapń i magnez, stanowi idealny pomysł na słodki podwieczorek. Śmiało możecie zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Deser wybitnie prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony.


SKŁADNIKI/ 4 porcje:

jedna porcja deseru dostarcza średnio:
309 kalorii/ 10,2 g białka/ 12 g tłuszczu/ 40,3 g węgli / 3,2 g błonnika

  • płatki jaglane - 80 g (8 łyżek)
  • budyń o smaku śmietankowym - 40 g (opakowanie)
  • mleko 1,5 % bez laktozy - 1 i 2/3 szklanki 
  • wiórki kokosowe - 2-3 łyżki
  • olej kokosowy - łyżeczka
  • odżywka białkowa - 30 g (miarka)
  • czekolada gorzka 70 % - 3/5 tabliczki (60 g) 
  • słodzik 0 kcal - kilka lub kilkanaście tabletek (wg uznania) 

* u mnie o smaku białej czekolady, ale może być też o smaku waniliowym, kokosowym lub neutralnym 


Płatki jaglane zalej w garnku ciepłą wodą, dodaj słodzik (wg uznania), przemieszaj i odstaw do napęcznienia. Wlej szklankę mleka i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe i olej kokosowy. Gotuj kilka minut na małym ogniu do zgęstnienia, następnie dodaj odżywkę białkową i zblenduj całość na gładką masę. W pozostałym, zimnym mleku wymieszaj dokładnie proszek budyniowy. Do gotującej się, kokosowej masy, wlewaj stopniowo mleko z proszkiem budyniowym. Nie przestawaj mieszać.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestygnięcia. Podziel masę na 4 porcje i umieść w pucharkach. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie polej nią wierzch przygotowanych deserków. Posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki na min. 30 minut przed podaniem.




     Smacznego! 🥥

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia