Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem
18:48Potrawka z serii ,,najsmaczniejsze potrawy stworzone z lodówkowych resztek".
A uwierzcie, że takie są zawsze najlepsze. W roli głównej wystąpiła dzisiaj zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki.
Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;)
100 g cieciorki zawiera ok. 160 kcal , 7,6 g błonnika i prawie 9 g pełnowartościowego białka!
Znajdziemy w niej również wiele innych cennych substancji odżywczych, tj. fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo i magnez.
Sama cieciorka wykazuje działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy i gardła), wspomaga trawienie, obniża cholesterol we krwi, a przez dużą zawartość cynku oraz witaminy B6 - świetnie wpływa na stan naszej skóry i włosów.
Zamiast kremowego serka możecie użyć sojowej śmietanki
- wtedy potrawa będzie w 100 % wegańska. :)
Składniki :
- 1 kalafior podzielony na małe różyczki
- 1 puszka cieciorki/ciecierzycy
- świeży szpinak, kilka garści
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
- odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie)
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2-3 szczypty imbiru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku.
Dodać kalafior. Zalać całość szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika , doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak.
W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody.
Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki.
Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki.
0 komentarze