Ryż zapiekany z owocami
19:20Ryż na mleku to danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;)
Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie.
Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;)
Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;)
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g)
- 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy)
- 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła)
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
dodatkowo
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie mleko i napęcznieje.
Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym.
Dodajemy szczyptę soli.
Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem.
0 komentarze