Bezglutenowe brownie z gruszkami
18:36
Kto nie marzy o kawałeczku czekolady w chłodne, jesienne popołudnie?
Na poprawę nastroju, na zastrzyk energii, czy na zwyczajną chęć zaspokojenia słodyczowego apetytu - czekolada dobra na wszystko. I z tej wielkiej miłości do czekolady powstało właśnie takie ciasto.
Brownie - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe!
W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;)
Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze.
Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada!
Czego chcieć więcej...? ;)
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g mąki ryżowej
- 5 czubatych łyżek naturalnego kakao (ok. 60 g)
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g trzcinowego cukru
- 3 jajka
- 2 gruszki
- szczypta soli
- dwie szczypty chilli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C do tzw. ,,suchego patyczka".
0 komentarze