Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy)
19:49Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne!
Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze.
Składniki:
na spód:
- 200 g płatków jaglanych
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 banan
Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto.
Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy.
Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C.
na masę ,,serową":
Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym. W razie potrzeby dolewamy mleka.
Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady... ;)
Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C.
na masę ,,serową":
- 250 g kaszy jaglanej
- +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym)
- opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- opakowanie proszku budyniowego śmietankowego
+ kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika
Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym. W razie potrzeby dolewamy mleka.
Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady... ;)
0 komentarze