Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy)

19:49



Chyba nie ma nic lepszego niż kawałek domowego sernika w samym środku pochmurnego dnia.   Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;)





Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne!
Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze.





Składniki:


na spód:

  • 200 g płatków jaglanych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 banan

Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. 
Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy.
Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C.


na masę ,,serową":



  • 250 g kaszy jaglanej
  • +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym)
  • opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • opakowanie proszku budyniowego śmietankowego

+ kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika


Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy,  zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym. W razie potrzeby dolewamy mleka.
Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady... ;)








You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia