Blondie z borówką amerykańską (proteinowe)
14:59Blondie - czyli biała odmiana czekoladowego ciasta brownie. Dzisiaj w nieco innej, z pewnością zdrowszej i lżejszej odsłonie. Pierwszy raz do wypieku użyłam odżywki białkowej i mimo, że nie uznaję tego typu wynalazków, ciacho mi naprawdę zasmakowało. :)
PRZEPIS VIDEO!
***********************************
Składniki:
suche
- 100 g mąki ryżowej (u mnie zmielony drobno ryż basmati)
- 5 miarek odżywki białkowej o smaku białej czekolady (łącznie ok. 150g)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- wiórki kokosowe
mokre
- 2 jajka
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- szklanka mleka (można użyć roślinnego)
+ borówki lub jagody
Przygotowanie:
KROK 1 : Jajka rozbijamy ze sobą w miseczce.
KROK 2 : Wlewamy wcześniej roztopiony olej kokosowy (wystarczy podgrzewać przez 10 s w mikrofalówce). Mieszamy.
KROK 3 : Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę ryżową, odżywkę białkową i cukier trzcinowy. Mieszamy.
KROK 4 : Łączymy mokre składniki ze składnikami suchymi. Dolewamy szklankę mleka i dosypujemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć dość gęstą i niezbyt lejącą konsystencję.
KROK 5 : Do lekko natłuszczonej formy przelewamy nasze ciasto. Na wierzchu układamy owoce.
KROK 6 : Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
3 komentarze
A ile tych wiorek kokosowych dodac?
OdpowiedzUsuńtak, aby uzyskać gęste ciasto. sypałam "na oko", ale to ok. 3-4 łyżki.
UsuńA ile tych wiorek kokosowych dodac?
OdpowiedzUsuń