Pszenno-owsiane pancakes z kakao
14:00
Pyszne placuszki z płatkami owsianymi i niezastąpionym kakao - to ostatnio jedno z moich ulubionych sposobów na idealne rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem plasterków pomarańczy, miodu i serka wiejskiego smakują wyśmienicie! Na dodatek doskonale sycą, więc po takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :)
Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne.
Składniki:
na 9 dużych, puchatych placuszków
- +/- 150 g mąki pszennej
- +/- 50 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- szklanka mleka 2%
- łyżka oleju
- czubata łyżka gorzkiego kakao
- czubata łyżka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
do podania (wg uznania)
- pomarańcza
- miód
- serek wiejski/jogurt
- drobno posiekane orzechy
- płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim. Drobno posiekane orzechy też się doskonale sprawdzą. Smacznego!
0 komentarze