Pszenno-owsiane pancakes z kakao

14:00






Pyszne placuszki z płatkami owsianymi i niezastąpionym kakao - to ostatnio jedno z moich ulubionych sposobów na idealne rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem plasterków pomarańczy, miodu i serka wiejskiego smakują wyśmienicie! Na dodatek doskonale sycą, więc po takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :) 




Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne.

Składniki:


na 9 dużych, puchatych placuszków 



  • +/- 150 g mąki pszennej
  • +/-  50 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • szklanka mleka 2% 
  • łyżka oleju
  • czubata łyżka gorzkiego kakao
  • czubata łyżka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

do podania (wg uznania)


  • pomarańcza
  • miód
  • serek wiejski/jogurt
  • drobno posiekane orzechy
  • płatki kukurydziane


Przygotowanie:


Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim. Drobno posiekane orzechy też się doskonale sprawdzą. Smacznego! 







You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia