Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie
15:05
Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek.
Przepis koniecznie do powtórzenia! ;)
piernikowy spód
- 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 kostki masła + odrobina ciepłego mleka
Ciasteczka rozkruszyć przy pomocy malaksera na drobny pył, dodać przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka.
masa czekoladowo-serowa
- 500 g serka wiejskiego (wiaderko) ze śmietanką
- tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 72%, z pomarańczą)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- szczypta soli
Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja do tego użyłam odrobiny mleka). Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować delikatnie olejem, oprószyć bułką tartą. Ciasteczkową masą wyłożyć dno i boki formy (na wysokość ok 1 cm), docisnąć. Podpiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W misce utrzeć jajka ze szczyptą soli, stopniowo dodając serek, rozpuszczoną czekoladę, miód i budyń. Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
polewa
- tabliczka białej czekolady (u mnie z orzechami laskowymi)
- 100 g jogurtu naturalnego
- wiórki kokosowe
0 komentarze