Kasza jaglana z kurczakiem, cukinią i szpinakiem
17:53
Danie typu stir-fry z niezawodną kaszą jaglaną w roli głównej.
Jestem jej wielką fanką, a smakuje mi ona zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co więcej, jest jedną z najzdrowszych kasz!
I chociaż przygotowywałam ją już na wiele sposobów, to powyższe zestawienie smaków okazało się być najlepsze!
Cukinia, młody szpinak, czosnek, cebula, pożywny kurczak, ser feta, a na wykończenie pomidor z pestkami dyni...
Dużo składników, prawda?
Ale spokojnie ! - zapewniam, że przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut (no dobrze, o ile wcześniej ugotujecie kaszę ;))
Idealne danie na lunch do pracy/szkoły lub szybki obiad.
Zapraszam!
Składniki (na 2-3 porcje) :
- ok. 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- filet z piersi kurczaka
- 1/3 dużej cukinii
- cebula
- ząbek czosnku
- dwie garście młodego szpinaku baby
- 1/2 białej papryki
- po 1/2 szklanki mleka i wody
- 2 łyżki oleju
- ser feta
- sól, pieprz
- pomidor
- pestki dyni
Przygotowanie :
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę i mięso w kostkę. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucić pokrojone warzywa i podsmażać na dużym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Przełożyć do jakiegoś naczynia, a następnie przesmażyć mięso (również przez kilka minut). Ponownie wrzucić na patelnię warzywa, podlać mlekiem i niewielką ilością wody, zagotować.
Zmniejszyć ogień i trzymać przez kilka minut pod przykryciem. Następnie wrzucić szpinak, wymieszać. Doprawić wg uznania. Na koniec gotowe danie posypać pokruszonym serem feta.
Podawać np. z pomidorem i pestkami dyni.
Smacznego! :)
0 komentarze