Makaron z cukinią, szynką szwarcwaldzką i fetą
17:58
Pyszne połączenie cukinii, szynki szwarcwaldzkiej i sera feta z pełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek.
Powiem szczerze, że do tej pory nie byłam przekonana do żadnych wędlin, no, może poza szynką z kurczaka... A to był błąd!, identycznie zresztą jak z oliwkami (za tymi też nie przepadałam) Rozczarowałam się... bardzo pozytywnie! I doszłam do wniosku, że naprawdę warto eksperymentować z nieco innymi produktami.
Niby takie proste (i szybkie!) w przygotowaniu, a tak zaskakujące w połączeniu smaków. Danie nie tylko na szybki obiad, ale i wykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie!
Składniki (na 2 porcje) :
- ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g)
- 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- ok. 50 g sera feta
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 cukinii
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka serka kremowego/śmietany
- odrobina mleka do podlania
- sól (opcjonalnie, bo ser i szynka są wystarczająco słone), pieprz
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucać kolejno : przeciśnięty przez praskę czosnek, podzieloną na kawałki szynkę, pokrojoną cukinię* oraz przekrojone na pół oliwki. Podsmażać chwilę i, jeśli zajdzie taka potrzeba potrzeba, podlać odrobiną mleka. Przełożyć składniki do oddzielnego naczynia (u mnie - mała miseczka). Zmniejszyć ogień, dodać serek kremowy i makaron, dokładnie ze sobą połączyć. Wrzucić wcześniej podsmażone składniki, a następnie pokrojone w ćwiartkę pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawić do smaku. Ozdobić np. natką pietruszki. Smacznego. :)
* najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą z nich jeszcze raz na pół i w cienkie plasterki
0 komentarze