Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem

15:11


Na rozpoczęcie weekendu majowego miałam zamiar upiec coś zupełnie nowego. Gdy tylko ujrzałam na targu rabarbar, nie mogłam się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek TEGO ciasta skutecznie poprawi humor i będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam!







Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) :

budyń

- szklanka mleka 2%
- 1/2 opakowanie budyniu waniliowego
- tabliczka białej czekolady

ciasto 

- 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia)
- 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kubeczek jogurtu naturalnego

ponadto

- ok. 400 g rabarbaru (4-5 łodyg)
- kilka łyżek płatków orkiszowych
- kilka łyżek cukru pudru







Przygotowanie: 

1. Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki czekoladą, a w drugiej połowie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać ,,miksturę", cały czas dokładnie mieszając, pilnując by nie powstały grudki. Trzymać jeszcze chwilę do zgęstnienia, odstawić. 


 2. Pokroić rabarbar w plasterki. Jeżeli jest starszy, warto obrać go ze skórki, jeżeli młody - nie ma takiej potrzeby. 





3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 






4. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. 
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. 








5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. 


6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem.




7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać płatkami orkiszowymi. Można dodatkowo posmarować żółtkiem aby wierzch ciasta nabrał ładnego, lśniącego koloru. ;)




8. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka".


Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem


9. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego. :)




You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia