Sernikobrownies z wiśniami
14:59
Kremowe babeczki składające się z dwóch warstw - gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu!
Składniki (na ok.16 babeczek) :
brownie
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g masła
- 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
- 2 jajka
- ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru
masa serowa
- ok. 500 g sera na serniki
- opakowanie budyniu waniliowego
- jajko
- ok. 100 g cukru pudru
dodatkowo
- dżem wiśniowy/konfitura wiśniowa (u mnie 100% owoców)
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. Odstawić do ostygnięcia. Jajko roztrzepać z cukrem pudrem. Wszystkie składniki wraz z mąką połączyć ze sobą mikserem na niskich obrotach. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek na ok. 1/3 wysokości. Wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, w celu podpieczenia spodu.
W tym czasie twaróg utrzeć z jajkiem, budyniem i cukrem pudrem. Wyłożyć po ok. 1,5 łyżce masy serowej na podpieczone spody babeczek. Dodatkowo nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej i rozprowadzić delikatnie za pomocą wykałaczki, tworząc esy-floresy. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Smacznego.
0 komentarze