Kedgeree z wędzoną makrelą
10:33
Dzisiejsza inspiracja to kedgeree - tradycyjna potrawa pochodząca z czasów wiktoriańskich, kiedy Brytyjczycy posiadali jeszcze kolonie w Indiach. Po powrocie na Wyspy przedstawili je jako wyśmienity pomysł na śniadanie (u mnie w charakterze obiadu, tudzież kolacji). Danie przyrządzane na bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej tradycyjnie z wędzonym łupaczem. Niestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom orientalnej kuchni. Czosnek, por, papryka i przyprawa curry doskonale dopełniają ten pyszny posiłek. Zaskakuje podniebienie, choć na pierwszy rzut oka tak nietypowe zestawienie produktów może wywołać niesmak... do pierwszego kęsa ;)
Składniki (na 2 porcje) :
- 100 g ryżu (u mnie parboiled)
- 1/2 wędzonej makreli oddzielonej od skóry i ości
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- 2 średniej wielkości pomidory
- papryka czerwona
- przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka oleju
- łyżka gęstej śmietany/kremowego serka
- sok z cytryny do skropienia
- natka pietruszki do podsypania
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie :
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż z przyprawami - curry, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie podlać potrawę mlekiem dodając śmietanę, pomidory i kawałki makreli. Trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu. Gotową potrawę skropić cytryną, posypać natką pietruszki i udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Smacznego.
0 komentarze