Egzotyczna owsianka z nasionami konopi (VEGAN)

13:36


Witajcie po dłuższej przerwie!
Słyszeliście o nasionach konopi siewnej (Cannabis sativa)? Oczywiście mowa tutaj o konopiach przemysłowych, które mogą być legalnie uparawiane na terenie UE.
Te małe nasionka zyskują coraz większą aprobatę wśród żywieniowców i dietetyków ze względu na swoje cudowne właściwości. Po pierwsze, mają idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 (3:1), co jest bardzo istotne, ponieważ kwasy n-6 mają działanie prozapalne, a n-3 przeciwzapalne.


W diecie Polaków przeważają kwasy omega-6 w stosunku do kwasów omega-3, co sprzyja powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Spożywanie odpowiednich proporcji kwasów chroni przed chorobami krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Po drugie, nasiona konopi stanowią doskonałe źródło białka (29g w 100g nasion!). Są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm (na równi z białkiem zwierzęcym), nie dostarczając przy tym cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Po trzecie, nasiona konopi dostarczają sporo błonnika pokarmowego (ok. 15g w 100g!), a ten poprawia pracę układu pokarmowego, zapewnia sytość i sprzyja redukcji masy ciała.
Próbowalście? Jeśli nie, to zachęcam, na pewno w towarzystwie tej owsianki Wam zasmakuje. 😉

SKŁADNIKI/ 1 PORCJA:

jedna miseczka owsianki dostarcza średnio:
456 kalorii / 9,5 g białka / 16,4 g tłuszczu / 68,1 g węglowodanów / 7,7 g błonnika

  • płatki owsiane - 4 łyżki
  • jogurt kokosowy bez cukru (PlantON) - kubeczek 150g
  • banan - 1/2 sztuki
  • kiwi - 1/2 sztuki
  • mango - kawałek, 1/4 sztuki
  • nasiona konopi siewnej - łyżeczka

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Dodaj jogurt kokosowy i banana, zblenduj i przenieś do miseczki. Podaj z kawałkami kiwi i mango, posyp nasionami konopi. 






  Smacznego! 🥝

✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia