Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe)
20:27Składniki:
na 5 naleśników
- 100 g ryżu basmati
- 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g mrożonego szpinaku
- woda
- sól
Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej, ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie min. godziny czasu odcedzić trochę wody od ryżu i zblendować ryż gładką masę. Dodać rozmrożony szpinak, mąkę ziemniaczaną i sól. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe.
Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać kilka minut dłużej.
ponadto:
Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać kilka minut dłużej.
ponadto:
- 2 kostki mrożone z łososia, lub pojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g
- 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski)
- odrobina liści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- sól i pieprz
Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik.
Smacznego!
0 komentarze