Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem
18:08
Uwielbiam sobotnie pieczenie... a dzisiaj w moim domu intensywnie pachnie cynamonem z jabłkami. <3
Oczywiście, musiałam co nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni!
Składniki :
owsiane ciasto
- 200 g płatków owsianych
- 100 g otrębów owsianych
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę.
Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
warstwa jogurtowa
- mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej.
warstwa jabłkowa
- 3-4 średniej wielkości jabłka
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Polać miodem i posypać cynamonem
Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 20-30 minut przed pieczeniem (inaczej będzie zbyt twarde). Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i oprószyć go mąką. Rozwałkować cieniutki prostokąt, ponakłuwać widelcem zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu i podpiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć, na spodzie rozsmarować jogurt, a następnie poukładać plasterki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć na owoce (będzie się trochę kruszyć). Tak przygotowaną tartę piec kolejne 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego!
I nawet mój braciszek zajadał ze smakiem!
A Stefan znowu zgłodniał... :D
I nawet mój braciszek zajadał ze smakiem!
A Stefan znowu zgłodniał... :D
0 komentarze