Bananowy ryż na mleku
13:12
Ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych, a przy tym lekkostrawna i pyszna. Dojrzały banan sprawia, że ryż nabiera bardzo kremowej konsystencji i nie potrzebuje już dodatku cukru. Ryż możecie ugotować dzień wcześniej, a rano zagotować z mlekiem dodając ulubione owoce i dodatki.
To nie tylko świetny pomysł na bezglutenowe i pożywne śniadanie - ba, pozostałości świetnie nadadzą się na zdrowy deser.
Składniki :
- torebka ulubionego ryżu (u mnie basmati)
- szklanka wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy)
dodatki:
- kiwi
- plastry ananasa z puszki
- płatki kukurydziane
- orzechy
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika, do czasu aż ryż częściowo wchłonie płyn. Następnie ponownie zagotować wlewając szklankę mleka. W międzyczasie rozgnieść banany na papkę. W pozostałym mleku wymieszać suchy proszek budyniowy. Stopniowo dodawać do gotującego się ryżu. Następnie całość wymieszać z bananami. Gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Kiwi obrać, plastry ananasa odsączyć i pokroić. Podawać z ryżem. Smacznego!
0 komentarze