Dietetyczna babka czekoladowo-serowa

22:32




Pyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:)



Składniki (na okrągłą formę do babki) :



ciasto:


- 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%)
- 3 białka
- kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
- 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste)

nadzienie serowe


- ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik

- cukier waniliowy (15 g)
- budyń waniliowy (40g)
- tabliczka białej czekolady
- jajko
+ ew. kilka łyżek wiórek kokosowych

polewa


- 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)

- 2 łyżki miodu
- łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
- łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt rzadka)
+ wiórki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 


Ciasto: Wymieszać mąkę (bądź mąki) z proszkiem do pieczenia i cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce z odrobiną mleka (ok. 1/4 szklanki), przemieszać. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, dodając delikatnie ubitą pianę z białek. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka.

Nadzienie serowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem.

Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa: Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i podgrzać chwilę w mikrofalówce (na ok.10 sekund), odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i ew. mlekiem w proszku. Przy pomocy trzepaczki połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotową polewą ozdobić ciasto, oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady. Wstawić do lodówki, by stężała.
Udanych wypieków! :)






You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia