Naleśniki z prażonymi jabłkami i miodem
17:01
Coś dla miłośników bardzo słodkich i obfitych śniadań. Naleśniki orkiszowe wypełnione prażonymi jabłkami z miodem i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Musicie spróbować!
Składniki:
na 6 naleśników średniej wielkości
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pszennej orkiszowej
- szklanka mleka 2%
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- łyżka oleju
- szczypta soli
- słodzidło
+ 4-5 jabłka, łyżka miodu, łyżka masła, cynamon
- Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka: myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy jabłka, zmniejszamy moc palnika, dodajemy miód i cynamon. Trzymamy na małym ogniu przez kilkanaście minut do czasu, aż jabłka zmiękną.
- Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony.
- Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem.
Smacznego! 🥞
✩✩✩
✩✩✩
0 komentarze