Krem kalafiorowo-serowy
16:51
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.
Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą.
Pycha! :)
Składniki:
- 1 kalafior
- ok. 0,5 kg ziemniaków
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego
- 100 g kremowego serka (typu Almette)
- 40 g sera żółtego
- sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Kalafior myję i dzielę na różyczki. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku, na maśle i oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą.
Smacznego!
0 komentarze