Krem kalafiorowo-serowy

16:51



Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. 



Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą.
Pycha! :)




Składniki:



  • 1 kalafior
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 g kremowego serka (typu Almette)
  • 40 g sera żółtego
  • sól i pieprz ziołowy




 


Przygotowanie:


Kalafior myję i dzielę na różyczki. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku, na maśle i oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą.

 * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu




Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia