Sernik, który umili każde jesienne popołudnie - czekoladowy spód o kremowej konsystencji niczym brownie, delikatna masa z nutą wanilii i śliwki zatopione w cynamonie... brzmi rozkosznie, prawda? Dla tych co dbają o linię mam dobre info - kawałek tego cudeńka ma niecałe 300 kalorii i ponad 14 g białka! Także na spokojnie możecie delektować się smakiem serniczka w ramach drugiego śniadania bądź podwieczorku. 😉
SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków
jeden kawałek dostarcza:
300 kalorii / 14 g białka / 11 g tłuszczu / 34 g węglowodanów
na kruche ciasto
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce, zagnieć i uformuj kulę. Ciastem wyłóż dno i boki tortownicy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
na masę serową
na kruche ciasto
- mąka pszenna - szklanka
- mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
- kakao naturalne - 2 łyżki
- banan zblendowany na puree
- cukier drobny/ksylitol - 2 łyżki
- czekolada gorzka - 40 g (2 paski)
- olej kokosowy - 2 łyżki
- żółtko - 2 sztuki
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce, zagnieć i uformuj kulę. Ciastem wyłóż dno i boki tortownicy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
na masę serową
- twaróg sernikowy (Pilos) - 1 kg
- serek z prawdziwą wanilią - 150 g
- budyń śmietankowy - 40 g
- białko jaja - 2 sztuki
- słodzik - 20 tabletek
- śliwki węgierki - ok. 500 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Słodzik rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wszystkie składniki na masę sernikową (prócz śliwek) zmiksuj dokładnie w jednej misce.
na kruszonkę
- płatki jaglane/owsiane - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- cukier drobny - 1-2 łyżki
- gorzka czekolada - 1 pasek
- masło - 1 łyżeczka
+ cynamon
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali, następnie połącz z płatkami, mąką, cukrem i masłem. Na podpieczony spód wylej masę sernikową, wyrównaj przy pomocy łopatki.
Na wierzchu ułóż połówki odpestkowanych śliwek, całość posyp cynamonem i kruszonką
Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.
Gotowe!
Smacznego! 🍂
✩✩✩
✩✩✩
Najbardziej lubię serniki z czekoladowym ciastem. Zresztą co tu dużo mówić, jestem prawdziwą czekoholiczką. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ bo tam zawsze znajdę dobrą dla siebie propozycję.
OdpowiedzUsuń