Pages

środa, 10 października 2018

Naleśniki z prażonymi jabłkami i miodem



Coś dla miłośników bardzo słodkich i obfitych śniadań. Naleśniki orkiszowe wypełnione prażonymi jabłkami z miodem i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Musicie spróbować!


Składniki:


na 6 naleśników średniej wielkości

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki pszennej orkiszowej 
  • szklanka mleka 2%
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • słodzidło

+ 4-5 jabłka, łyżka miodu, łyżka masła, cynamon


  1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut. 
  2. W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka: myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy jabłka, zmniejszamy moc palnika, dodajemy miód i cynamon. Trzymamy na małym ogniu przez kilkanaście minut do czasu, aż jabłka zmiękną. 
  3. Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony. 
  4. Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem.





   Smacznego! 🥞


✩✩✩


✩✩✩



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz