Spotkanie rodzinne? Domówka? A może spontaniczna wizyta niespodziewanych gości?
Bez względu na okoliczności zawsze warto mieć w zanadrzu porcję ciasta francuskiego! Można z niego wyczarować zarówno przekąski słone jak i słodkie. Ja tym razem musiałam stworzyć awaryjnie coś dobrego na porę obiadowo-kolacyjną. Podczas zakupów w pobliskim Lidlu przypomniał mi się dawny i bardzo lubiany przepis na tartę z brokułami i serem Camembert. Postanowiłam więc powtórzyć ten przepis i przy tej okazji.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach)
- kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych)
- 1/2 serka typu włoskiego
- ok. 30 g sera żółtego
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz, oregano
- odrobina płatków jaglanych
- łyżka masła
- Na maśle podsmażamy ząbek czosnku, następnie wrzucamy szpinak i pokrojoną cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i trzymamy na średnim ogniu do rozmrożenia.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a nadmiar wody odlewamy. Do szpinaku dodajemy dwa jajka, rozkruszony serek włoski, ser żółty oraz kilka łyżek płatków jaglanych w celu zagęszczenia.
- Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy na nie warzywa zachowując ok. 2-3 centymetrów odstępu. Boki zlepiamy ze sobą i formujemy wedle upodobania. Na wierzchu tarty układamy połówki pomidorków.
- Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni C do zarumienienia.
- Gotową tartę posypujemy suszonym oregano.
Smacznego! 🍃
✩✩✩
✩✩✩
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz