Pages

sobota, 9 września 2017

Papryka faszerowana kaszą




Uwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by potrawa wyszła naprawdę pożywna i smaczna. Sporym plusem jest również to, że przy okazji skutecznie pozbywam się z lodówki różnorakich, jedzeniowych resztek (których normalnie nie potrafię sensownie wykorzystać), a które wpływają na finalny smak potrawy, nie wspominając już o kwestiach zdrowotnych.
Jednym z genialnych pomysłów, który często wykorzystuję są... pieczone warzywa!






A najlepiej takie, które można nadziać jakimś przepysznym farszem i podać z lekką sałatką 
lub innymi, również zapiekanymi warzywami. Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich przepisów! Do niej, jako druga główna bohaterka, dołączyła kasza gryczana. Akurat znalazłam w szafce saszetkę z kaszą która była już zapakowana wraz z przyprawami i suszonymi warzywami, a wiecie, nie chciałam marnować jedzenia, tym bardziej że skład był zachęcający! Finalnie i tak doprawiłam ją na swój sposób- czyli na pomidorowo i ostro. Wy również doprawcie ją wg własnego uznania!
Osobiście polecam sporo pieprzu, czerwonej papryki i warzywa typu drobno posiekana cebulka lub czosnek. 👌


Składniki: 


na jedną porcję - jedną paprykę


  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 60-70 g kaszy gryczanej *
  • ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula)
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1/4 kostki sera feta półtłustego 
  • ulubione przyprawy (np. 
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe 
  • olej rzepakowy 




Przygotowanie: 


Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Doprawiamy wg własnego uznania. Ja polecam dodać więcej pieprzu i czerwonej papryki oraz wcześniej podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę.
Oczywiście wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych, ale ja lubię kaszę w bardziej pikantnej wersji;) Do ugotowanej kaszy prócz przypraw i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę, która pozwoli ją bardziej zagęścić. Na koniec mieszamy wraz z serem feta.
Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i solimy.
Obie połówki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni C w piekarniku z funkcją góra-dół. Papryki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie natłuszczonej (opcjonalnie. Ja jeszcze posypałam blachę płatkami jaglanymi, a do papryki dorzuciłam pomidorki koktajlowe. 
Całość pieczemy przez ok.20-25 minut. Wierzch musi się delikatnie spiec. Podajemy z natką pietruszki.
Gotowe!






   
   Smacznego! 😇



✩✩✩


✩✩✩




2 komentarze: