Placuszki to świetna opcja na leniwe, niedzielne śniadanie. Dzisiaj przedstawiam je w nowej odsłonie , ty razem z dodatkiem odżywki białkowej. Dlaczego? W codziennej diecie ciężko mi jest wyrobić odpowiednią ilość białka, dlatego czasem wspomagam się taką odżywką. Nie zastępuje mi posiłku, a stanowi tylko mały dodatek. I to całkiem smaczny. :)
Po raz kolejny użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady, do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe. Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki, ale to już nie będzie to samo. ;)
Składniki:
- 100 g odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady)
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g nasion chia
- 2 białka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka wody
- olej kokosowy do smażenia
W jednej miseczce łączymy składniki suche : odżywkę, mąkę i sodę.
Nasionka chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do składników suchych wlewamy wodę i dodajemy nasionka chia.
Mieszamy ze sobą stopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek.
Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to jogurt naturalny, banan i kakaowa polewa*. :)
* po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru trzcinowego i odrobina wody - wszystko zamieszane i podgrzane przez 10 s w mikrofalówce
* po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru trzcinowego i odrobina wody - wszystko zamieszane i podgrzane przez 10 s w mikrofalówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz