Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza i chyba jedyne, które tak dobrze mi smakują. Nie przyrządzam ich zbyt często, ale jeśli już nadarzy się okazja, robię w to możliwie najprostszy, a zarazem najlepszy sposób. Przede wszystkim nie może zabraknąć mi czosnku, a reszta dodatków zależy od tego, co znajdę w lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej łagodnego. Wykombinowałam więc lekki sos na bazie kremowego serka (zamiast masła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :)
Polecam!
Składniki (na 2-3 porcje) :
- ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych)
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kremowego, śmietankowego serka
- sól, pieprz, ostra papryka
- natka pietruszki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut.
Por i czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez 1-2 minuty. Włożyć krewetki i obsmażać z obu stron po 2-3 minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz