Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.
Prezentowałam już cukinie faszerowane, więc teraz przyszła pora na... papryki!
W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam obficie żółtym serem i zapiekałam w naczyniu żaroodpornym przez ok. pół godziny.
I chociaż nie są najbardziej fotogenicznym daniem, to swoim smakiem nadrobiły wszystko!
Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany w ulubionej, czerwonej papryce. Razem na jednym talerzu w towarzystwie sałatki - obiad idealny.
Składniki (na 3 porcje):
- 3 czerwone papryki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ok. 200-300 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g ryżu parboiled
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (z czosnkiem)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka ostra
- tarty żółty ser
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na dużej patelni na oleju, następnie dodać mięso mielone, a na koniec wlać passatę pomidorową i koncentrat. Doprawić farsz, przemieszać kilka razy, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem. Odstawić.
Odciąć górne części papryk. Wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza wypełnić po brzegi farszem, posypać żółtym serem i przykryć. Gotowe papryki włożyć ostrożnie do żaroodpornego naczynia, zalać wodą na ok. 2 cm wysokości i zapiekać przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe podawać np. z ulubioną sałatką, tak jak ja to zrobiłam. :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz