Weekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :)
Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami.
Składniki:
na ciasto
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 duże jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady
- pół szklanki mleka
dodatkowo
dżem malinowy i wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzeć mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem.
Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz